Per què volen els avions? granel a tv3

“Les tortugues mengen plàstic perquè les bosses es poden confondre amb meduses”

L’Eloi Collell descobreix com el plàstic s’escampa pel mar i les muntanyes i com no n’hi ha prou reciclant per salvar el planeta

https://www.ccma.cat/tv3/per-que-volen-els-avions/les-tortugues-mengen-plastic-perque-les-bosses-es-poden-confondre-amb-meduses/noticia/3031886/

22/07/2020 – 22.05

Cada vegada que l’Eloi va a comprar al supermercat, arriba a casa amb molts envasos i embolcalls de plàstic. Sap que aquest material triga molts anys a descompondre’s i que, moltes vegades, acaba embrutant la natura. Per sort, hi ha voluntaris que netegen el que embruta muntanyes, platges i fons marins. L’Eloi ha anat a veure Raúl Álvarez perquè li ensenyi com treballa l’associació Ghost Fishing Costa Brava, que neteja el fons marí de xarxes de pesca abandonades. 

Raúl Álvarez i l'Eloi Collell conversen sobre la barca
Raúl Álvarez i l’Eloi Collell conversen sobre la barca

Eloi Collell: Raúl, m’agradaria saber quina feina feu…

Raúl Álvarez: Avui estem fent una neteja conjunta terrestre i maritima a la zona de cala Salions. Extreiem plàstic i brossa de tot tipus. 

Eloi: Quin és el vostre projecte?

Raúl: Ghost Fishing és un projecte que té com a finalitat localitzar, extreure i eliminar arts de pesca fantasma. Principalment, xarxes que han quedat a la deriva al fons del mar, que no les utilitza ningú, no beneficien ningú i fan mal al món. Fan mal a l’ecosistema i ens fan mal a nosaltres.

Submarinistes localitzen una xarxa de pesca al fons del mar
Submarinistes localitzen una xarxa de pesca al fons del mar

Eloi: Hi ha una cosa que no entenc: les xarxes són plàstics?

Raúl: Sí. Actualment, les xarxes estan fetes, principalment, de plàstic. Tenen altres materials, com el plom o el cotó, però principalment són de plàstic. 

Un submarinistes prepara el material pujar a la superfície una xarxa de pesca
Un submarinista prepara el material per pujar a la superfície una xarxa de pesca

Eloi: M’hi he fixat molt… que teniu com un globus vermell. Per a què serveix?

Raúl: Sí, és un globus d’elevació, l’utilitzem per elevar des del fons del mar el que necessitem treure. L’utilitzem de color vermell perquè tingui una alta visibilitat en contrast amb el mar quan arriba a la superfície.

Eloi: I com ho sabeu si arribeu al fons? Perquè no es veu el fons…

Raúl: Anem baixant fins que hi arribem. https://www.ccma.cat/tv3/embed/destacat-noticia/2951881/

Eloi: Raúl, per què les tortugues mengen plàstics?

Raúl: Bé, les tortugues i molts altres animals mamífers i peixos mengen plàstic perquè, sobretot, quan les bosses transparents que donaven als supermercats estan a l’aigua, es poden confondre fàcilment amb meduses. Quan veus una bossa flotant a l’aigua pot semblar una medusa i, si ve una tortuga i se la menja, ja ha menjat un tros de plàstic. 

Eloi: És important netejar el fons marí?

Raúl: Sí, el fons marí és una part que passa molt desapercebuda per a molta gent, perquè, si no fas immersió, és difícil de veure. Mentre que, per la muntanya, caminant veus la brossa, al mar fa falta submergir-se per veure-la. És important netejar el fons marí, perquè hi queda molta brossa al fons.

Al capítol “Per què utilitzem tants plàstics?” hem descobert que el plàstic s’escampa pel mar i les muntanyes, i que no n’hi ha prou dee reciclar. L’Eloi ha parlat amb l’alpinista Ferran Latorre; Judit Vidal, de les botigues Granel Vic, i el campió de Catalunya de vídeo subaquàtic ‘19, Marc Pedrals. A més, hem sentit la dissenyadora gràfica sostenible Núria Vila, que ha explicat que el plàstic no és ni bo ni dolent, que el problema és la manera com l’estem utilitzant.